Főoldal Olaszország Olaszországról röviden

Olaszországról röviden

Olaszország

Olaszországról röviden

Olaszország (hivatalosan az Olasz Köztársaság; olaszul Italia) független ország Dél-Európában, amely magába foglalja a Pó folyó völgyét, az Appennin-félszigetet és a Földközi-tenger két legnagyobb szigetét, Szicíliát és Szardíniát.

 

Az olaszok saját országukat lo Stivale-nak (magyarul a Csizma), il Bel Paese-nak (magyarul a Szépország) vagy la Penisola-nak (magyarul a Félsziget) hívják.

 

Olaszország számos jól ismert, befolyásos európai kultúra otthona volt, például az etruszkoké, a görögöké és a rómaiaké. Fővárosa, Róma, történelmi világváros, mint az ókori Róma és a katolikus egyház bölcsője. Több mint 3000 éven keresztül az ország népvándorlásokat és inváziókat szenvedett el a középkorban a germánok, kelták, frankok, szaracének és normannok által. Itália egyesítése 1870 előtt több hercegségből (Firenze, Milánó, Pisa stb.) és köztársaságból (pl. Velence, Genova, Amalfi) állt, ezen városállamok részvételével háborúk pusztítottak. Az olasz monarchia és a két világháború alatt az állam rengeteg konfliktuson esett át, mielőtt megalakult a mai létező Olasz Köztársaság.

 

Olaszország ma a magasan fejlett országok közé tartozik a világ 7. legnagyobb GDP-jével és a 17. legnagyobb emberi fejlődés indexével. A G8 tagja és az Európai Unió és a NATO egyik alapítója.

 

 

Éghajlata

 

Igazi mediterrán éghajlatot csak délen találunk: a nyár igen meleg és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen, hó csak ritkán hull.

 

Az Alpok vidéke télen-nyáron alacsony hőmérsékletű, bőséges a csapadék hull.

 

Az Appeninek belső, magasabb vidékeinek éghajlata jellemzően hegyvidéki, nagyon hideg a tél.

 

A Pó-síkságon száraz kontinentális idő uralkodik, a tél hideg és ködös, a nyár fullasztóan meleg, a csapadék eloszlása egyenletes.

 

Az Adria partján közepes csapadék, erős ÉK-i szél (bóra) jellemző.

 

A Liguri- és Tirrén-tenger partján enyhe az éghajlat a hegyek miatt.

 

« Olaszország

Nyomtatás

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom