Főoldal Anglia Angliáról röviden

Angliáról röviden

Angliáról röviden

Anglia Nagy-Britannia legismertebb területe, az Egyesült Királyság legnagyobb és legnépesebb országa, egyben az Európai Unió és a NATO tagja. Wales és Skócia határolja, melyek szintén az Egyesült Királyság részei. A többi oldalról tenger veszi körül. Nevét egy germán népcsoportról, az angolokról kapta, akik az 5. és 6. században telepedtek le ezen a területen. Legnagyobb városa London, mely egyben az Egyesült Királyság fővárosa is. Anglia a világ egyik legbefolyásosabb kulturális központja.

 

Földrajza

 

Anglia területe 130 395 négyzetkilométer. Hozzátartoznak a parttól nem messze található szigetek is, melyek közül a legnagyobb a Wight-sziget, de megemlíthető még az Orkney-szigetek, Shetland, Hebridák és a Man sziget is. Északon Skócia, nyugaton Wales, a többi irányból pedig az Északi-tenger, az Atlanti-óceán, az Ír-tenger és a La Manche csatorna határolja. Franciaországtól ez utóbbi választja el. A köztük levő távolság 34 kilométer a Doveri-szoros legkeskenyebb részén. A Folkestone közelében található Csatorna-alagút közvetlen összeköttetést jelent az európai szárazfölddel.

 

Éghajlata

 

Anglia a mérsékelt éghajlati övben fekszik. Az éves csapadék mennyisége jelentős, bár az évszakonkénti hőmérséklet változó. A Brit-sziget hőmérsékletét nagyban befolyásolja a sziget körül található tengerek felszinének hőmérséklete.

 

A napsütéses órák száma a déli partok mentén a legmagasabb. Itt elérheti az évenkénti 1750 órás átlagot, szemben a hegyvidékes területekkel, ahol ez kevesebb mint 1000 óra. A legtöbb napsütés májusban és júniusban van, a legkevesebb pedig decemberben.

 

Az éves csapadék megoszlása területenként változik. A Lake District a legcsapadékosabb (2000mm/év felett), de ehhez hasonló adatok jellemzik a Pennine-hegységet és a mocsaras vidékeket is. Azonban Kelet-Anglia, a Midlands, Anglia északkeleti és délkeleti részein ez az érték 700mm/év alatt marad. Jellemzően három napból egy csapadékos (főleg a tél folyamán), bár előfordulnak száraz időszakok is.

 

Az időjárás egyik napról a másikra is sokat változhat, de a nyár (júniustól augusztusig) többnyire meleg, 14-30°C-os hőmérséklettel, a tél (decembertől februárig) pedig hűvös, 1-4 °C-os átlaggal

 

Bármilyen évszak is legyen, azt ajánljuk, hogy többféle ruhát is vigyen magával, hogy rétegesen tudjon öltözködni (és az időjárástól függően levenni, vagy felvenni egy réteget). Mindenképpen legyen Önnél egy meleg pulcsi, vízálló kabát, és persze az elmaradhatatlan esernyő.

 

 

« Anglia

Nyomtatás

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom